Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik daktylowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier brązowy 100 g
daktyle 100 g
orzechy włoskie 50 g
miód płynny 3 łyżki
sok pomarańczowy 3 łyżki
kakao 4 łyżeczki
olej rzepakowy 60 ml
jajko 2 szt.
banan 1 szt.
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik daktylowy

Kroki postępowania

1
Daktyle wraz z orzechami przepuścić przez maszynkę do mielenia. Umieścić w rondlu razem z miodem i olejem.
Krok 1 - Piernik daktylowy foto
2
Podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając) do czasu, aż składniki się połączą.
Krok 2 - Piernik daktylowy foto
3
Do misy przesiać mąkę pszenną. Dodać brązowy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, imbir, całe jaja, pokrojonego banana i sok pomarańczowy. Wymieszać składniki.
Krok 3 - Piernik daktylowy foto
4
Do przygotowanej masy dodać zawartość rondla. Utrzeć.
Krok 4 - Piernik daktylowy foto
5
Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Piernik daktylowy foto
6
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury180°C.
Krok 6 - Piernik daktylowy foto
7
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 7 - Piernik daktylowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 28.11.2012 19:06
z tak opisanym przepisem tak smaczny piernik zrobić może każdy
kasienka23 07.02.2012 11:13
pyszny
Misiek1 02.01.2012 09:19
Fajne ciacho
aguus 27.12.2011 12:58
Pyszniutki!
stokrotka 26.12.2011 11:38
ciekawe
ziutula
ziutula 26.12.2011 01:23
lubię piernikowe smaki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak