Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fajita

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 50 dag
czosnek 3 ząbki
mąka 2 szklanki
woda letnia 0,5 szklanki
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
oliwa do smaku
cebula biała 1 szt.
udziec z indyka 1 kg
papryka czerwona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Fajita

Mięso oddzielamy od kości i kroimy w krótkie paseczki. Następnie z oliwy (ok. 5 łyżek), soli, pieprzu, czerwonej papryki (dość sporo) i wyciśniętego czosnku robimy marynatę i polewamy nią mięso. Odstawiamy na minimum 30 minut (można zamarynować mięso poprzedniego dnia). Mięso smażymy na patelni, lub pieczemy na grillu, lub w piekarniku dodając po 20 minutach cebulę (piórka), paprykę (paseczki takie jak mięso) i pieczarki (grube plasterki lub połówki, w zależności od wielkości pieczarki). W międzyczasie robimy tortille. Mąkę mieszamy z wodą i łyżeczką soli tak aby ciasto odchodziło od ręki. Następnie rozwałkowujemy je na jak najcieńszy placek i podsmażamy go na patelni bez tłuszczu ok 1-2 minut z każdej strony na dużym ogniu. Podajemy oddzielnie placki i mięso aby każdy mógł sobie nałożyć według uznania. Mięso nakładamy na placek zawijamy i wcinamy! Fajitę podajemy z sosami pomidorowym (ketchupem), czosnkowym i avocado. Danie to wyśmienicie nadaje się gdy mamy gości wegetariańskich i mięsożernych wtedy mięso i warzywa podsmażamy oddzielnie (można nawet każdy rodzaj warzywa oddzielnie podać) i wtedy każda osoba nakłada według uznania składniki._

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 19.07.2010 12:44
Upał się zmiejssył, więc może coś pikantnego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak