Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolowany boczek świąteczny domowej roboty

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbek czosnku 2 sztuki
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
dratwa do związania
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
boczek 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolowany boczek świąteczny domowej roboty

Mięso umyć dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Wszystkie składniki tworzące marynatę do wtarcia w boczek mieszamy ze sobą i nacieramy nią dokładnie płat boczku z każdej strony. Po zapeklowaniu odstawiamy mięso na co najmniej 24h do lodówki lub w chłodne miejsce typu balkon jeśli o tej porze roku jest na nim naprawdę zimno. Po upływie tego czasu mięso zwijamy mocno w ciasny rulon i związujemy na około przeplatając go dratwą dla podtrzymania. Rozgrzewamy następnie piekarnik w temperaturze 170 lub 180 stopni Celsjusza i pieczemy do uzyskania pięknego różowo-brązowego mięsa tzn, przez około 1,5h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 25.12.2011 14:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak