Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowe szaleństwo czyli drożdżowy przekładaniec

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN:
ciasto drożdżowe:
MASA ORZECHOWA:
MASA MIGDAŁOWA
bakalie
Polewa:

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowe szaleństwo czyli drożdżowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
ROZCZYN:
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
10dag mąki
1 szklanka ciepłego mleka

Przygotować rozczyn, rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, dodać ciepłe mleko i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Bakaliowe szaleństwo czyli drożdżowy przekładaniec foto
2
CIASTO:
40 dag mąki
7 żółtek
12 dag cukru
10 dag margaryny

Margarynę rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać przesianą mąkę i wyrośnięty rozczyn, ugniatać ręką aż do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Wlać roztopioną margarynę i ugniatać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bakaliowe szaleństwo czyli drożdżowy przekładaniec foto
3
MASA ORZECHOWA:
75g orzechów włoskich
2 białka
0,5 szklanki cukru

MASA MIGDAŁOWA:
75g migdałów
2 białka
0,5 szklanka cukru

DODATKOWO:
15 dag moreli suszonych
15 dag rodzynek
30 dag powideł śliwkowych

W tym czasie, mielimy orzechy, mieszamy z cukrem i białkami, następnie mielimy migdały, mieszamy z cukrem i białkami. Suszone morele kroimy w paseczki.

Wyrośniete ciasto dzielimy na 3 części.

Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, układamy 1 część ciasta, następnie nakładamy skośnymi pasami na przemian masy, dżem i bakalie.
Krok 3 - Bakaliowe szaleństwo czyli drożdżowy przekładaniec foto
4
POLEWA:
8 łyżek cukru brązowego
2 łyżki margaryny

Przykrywamy drugą cześcią ciasta.....

(to jest dość trudne, ja rozłożyłam sobie ciasto na szklanej desce, odklejałam nożem zakładając ciasto na rękę, całe nałożyłam do formy).

Tworzymy ponownie pasy mas, bakalii i dżemu i nakładamy 3 część ciasta.

Górę smarujemy białkiem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 min-1h w temp. 180 stopni.

Na koniec przygotowujemy polewę: rozpuszczamy margarynę z cukrem, polewamy ciasto odstawiamy do lodówki.
Krok 4 - Bakaliowe szaleństwo czyli drożdżowy przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 24.04.2012 14:30
super
Goya 30.03.2012 21:53
super
Misiabe 26.12.2011 11:44
z chęcią bym spróbowała kawałeczka
Agnieszka_B 26.12.2011 00:18
Przepis bardzo mi się podoba, a ciasto - pyszne:)
sylwia / sytofala 25.12.2011 16:23
smakowite
Anna146 25.12.2011 15:29
rewelacja
SmacznaPyza 25.12.2011 15:07
bardzo fajne ciasto
suzana 25.12.2011 14:14
świetne:)
suzana 25.12.2011 14:14
świetne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak