Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożkowe drozdżówki z jabłkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
jajko 1 sztuka
mleko 40 ml
cukier 2 łyżki
mąka ok. 40 dag
margaryna 15 dag
żółtko jajek 3 sztuki
powidła śliwkowe wg uznania
jabłko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożkowe drozdżówki z jabłkiem

W dość ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Następnie wlać do miski i dodać żółtka, jajko i mąkę, tyle ile zabierze. Rozpuścić margarynę i jeszcze ciepłą wlać do ciasta. Wyrobić dobrze. Wszystko odłożyć aż wyrośnie. Jak ciasto powiększy swoją objętość wyciągnąć z miski i trochę rozwałkować. Na niewielką część kłaść trochę powideł i kawałeczek pozbawionego skórki i pokrojonego w kawałeczki jabłka. Wykrawać podobne ciasteczka na kształt pierogów. Kłaść na brytfannie wysmarowanej tłuszczem.

Piec ok. 40 minut w 180 st. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 12.05.2012 16:25
pyszne
reniatka 25.04.2012 09:01
świetne
plocia 25.03.2012 21:32
Ale bym zjadła takie świeżutkie
dianix 20.03.2012 13:53
zdecydowanie dla mnie
gosia47-47 12.02.2012 09:06
pycha
Krzysztof27 05.02.2012 17:01
świetne
barbara11561 01.01.2012 22:15
pyszniutkie
Margo1 31.12.2011 14:06
udane
pioge7 26.12.2011 10:23
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak