Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica 0,25 l
mak 50 dag
miód 1 szklanka
śmietanka słodka 200 ml
orzechy włoskie
rodzynki
morele suszone
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Kroki postępowania

1
Pszenice umyć i namoczyć na noc. Następnie ugotować do miękkości. Odsączyć na sicie
Krok 1 - Kutia foto
2
Mak wypłukać, sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Bakalie sparzyć
Krok 2 - Kutia foto
3
Mak, pszenicę i bakalie wymieszać, dodać miód.
Krok 3 - Kutia foto
4
Dodać śmietankę i schłodzić.
Krok 4 - Kutia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 11.03.2014 07:17
Nie ma jak domowa kutia :)
Habibi 15.01.2014 15:38
kutia jest u nas obowiązkowa na święta BN i na sylwestra :) robimy jej dość dużo, zazwyczaj z 1kg maku i 1kg pszenicy, do tego min.1kg bakalii i dużo miodu :) u nas śmietanki się nie dodaje, dzięki czemu kutia w chłodzie może stać nawe 10 dni.
Pani Domu 13.12.2013 08:58
zapachniało świętami
Wojt@s
Wojt@s 03.10.2013 08:29
muszę spróbować :)
berys18 29.11.2012 19:06
kupuję na targu od Pani z własnym gospodarstwem rolnym
pacpaw 28.11.2012 18:16
zrobię taką na najbliższe święta. Pszenice brałaś taką zwykłą od gospodarza czy była to jakaś kupowana, specjalnie przygotowana?
Seba 19.11.2012 09:15
pycha
Mysiunia 25.12.2011 11:04
uwielbiam! :)
gosia47-47 25.12.2011 10:20
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak