Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab ze śliwką w galarecie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki suszone 30 dag
masło 20 dag
bulion 350 ml
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól
pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: schab ze śliwką w galarecie

Masło utrzeć z dodatkiem majeranku, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, a następnie włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.Zagotować ok. 3 l wody. Do wrzątku wkłożyć schab i gotować przez 2 minuty.
Wyjąc ostudzic ii wąskim nożem zrobić otwór przez całą długość. Wyjąc masło.pokroić w kostkę.
W nacięcie w mięsie łożyć na przemian suszone śliwki i kawałki masła.
Tak nadziany schab spiąć wykałaczkami, natrzeć solą i posmarować olejem.
Włożyć do piekarnika i piec około 70 minut w temp. 200*C. Po upieczeniu wystudzony kroić na grube plastry.
Przygotować galaretę: żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje przełożyć do gorącego bulionu. Mieszać, aż się rozpuści, wystudzić. Następnie plastry pokrojonego schabu ułożyć na półmisku, polać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.12.2012 10:43
rewelacyjny schab
Krzysztof15 13.11.2012 19:06
pycha
emeslive 13.05.2012 21:23
Ale to ślicznie wygląda!
kriko 01.05.2012 21:19
super
magdziorka6 11.03.2012 19:08
super przystawka
sunnymood 24.02.2012 20:00
śliczny:)
iknbozka 30.12.2011 18:23
fajny
Ewa95 27.12.2011 11:45
ślicznie
magduś83 25.12.2011 22:12
świetne:)
magduś83 25.12.2011 22:12
świetne:)
sylwia / sytofala 24.12.2011 20:45
rarytasik :)
mikrusiak 24.12.2011 15:41
jak kolorowo ! :)
Monika111 24.12.2011 14:24
Pyszności! I fajnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak