Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty piernik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 100 gram
masło 130 gram
mąka 350 gram
jajko 4 sztuki
miód 100 gram
syrop owoowy 100 gram
orzechy włoskie 100 gram
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty piernik

Cukier puder ucieramy z masłem i jajkami. Dodajemy mąkę i przyprawę do piernika i wyrabiamy ciasto. Miód podgrzewamy z syropem owocowym (najlepiej malinowy,ale dałam cytrynowy i też może być). Trochę studzimy i dodajemy do ciasta,dobrze mieszając.Łyżeczkę sody rozrabiamy w niewielkiej ilości wody (1/4 szklanki) i dodajemy do rozdrobnionych wcześniej orzechów (50 gram),delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można przekroić wzdłuż i wyłożyć powidła śliwkowe. Na wierzch dajemy polewę czekoladową i pozostałe 50 gram orzechów. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 27.05.2012 17:08
smaczny
Marta1986 17.04.2012 12:04
pyszne
Ewa95 25.12.2011 10:58
super
Emilia22 24.12.2011 09:45
wygląda świetnie
owocówka 24.12.2011 09:44
super
treonina 24.12.2011 00:11
ja zawsze kupuję piernik :-) ale pewnie taki domowy jest zupełnie inny i na pewno lepszy
Ewa6274879 23.12.2011 23:43
świąteczny, więc musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak