Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki klasyczne

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
gęsta śmietana 3/4 szklanki
spirytus 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
sól
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki klasyczne

Do mąki dodać szczyptę soli, żółtka, ocet, spirytus, śmietanę. Zagnieść ciasto. Tłuc je wałkiem przez kilka minut, następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać paski o długości 15 cm. Każdy naciąć przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec paska. Rozgrzać olej w garnku, faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Przestudzić, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak