Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kawa pod napięciem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżo zmielona kawa 10 dkg
laska wanili 1/3 laski
cukier 75 dkg
spirytus 3/4 litra
mleko 3 łyżki
woda 1/2 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: kawa pod napięciem

Kawę i drobno posiekaną laskę wanilii zalewamy spirytusem w dużym słoju,szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień codziennie potrząsając słoikiem.Następnie ostrożnie filtrujemy płyn znad osadu przez bibułkę lub papierowy filtr do kawy dobrze mieszamy i zostawiamy na 30 minut a następnie gdy osad znowu opadnie filtrujemy i dodajemy do reszty.Resztę wody gotujemy z cukrem mieszamy z przefiltrowanym ekstraktem a następnie dodajemy wrzące mleko potrząsamy i odstawiamy na tydzień.Przejrzysty płyn znad osadu delikatnie zlewamy do butelek przez filtr do kawy.Im starsza tym lepsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 08.01.2012 14:36
fajna
Krystyna32 24.12.2011 11:14
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak