Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Elegancki klops

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso indycze 75 dkg
cebula 1 sztuka
czosnek 1-2 ząbki
czerstwe kajzerki 1-2 sztuki
jajko 1 sztuka
przecier pomidorowy 3/4 szklanki
olej 1 łyżka
margaryna lub masło 1 łyżka
zielenina 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Elegancki klops

Cebulę drobno posiekać. czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Bułki pokroić w niewielką kostkę i przez chwilę podgrzewać na suchej patelni - grzanki powinny stać się lekko złote, ale nie mogą się przypalić. Masę mięsną wymieszać z cebulą, czosnkiem, grzankami oraz zieleniną, dodać jajko i przecier pomidorowy. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku. Mokrymi rękami uformować klops. Można przełożyć go do brytfanny lub włożyć do natłuszczonej i wyłożonej folią aluminiową keksowej foremki, skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 60-90 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 09.10.2011 10:57
elegancki i pyszny
Halusia 28.08.2011 20:37
Pyszne jedzonko!
Smakosz6 18.12.2010 14:16
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak