Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier do pierników i ciasteczek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
cukier puder 1 szkl
sok z cytryny kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier do pierników i ciasteczek

Jajko dobrze umyć, polać wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka.

Białko ubijać na pianę, dodać przesiany(!) cukier puder i ubijać dalej.

Dodać sok z cytryny.

Lukier musi być gęsty – najlepiej sprawdzić czy da się zrobić z niego wzorek – w zależności od wielkości jajka – dodać więcej cukru.

Gotowy lukier przełożyć go do rękawa cukierniczego, lub po prostu do sztywniejszej torebki (np. takiej strunowej), zakręcić, odciąć minimalnie rożek torebki i lukrować pierniki.

Polukrowane pierniki pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 25.12.2011 11:56
dziękuję
Ewa95 25.12.2011 10:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak