Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik nadwiślański

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna lub masło 5 łyżek
kasza manna 1 łyżka
jajko 3 sztuki
mrożony szpinak 50 dkg
starty ser 1 garść
gęsta śmietana 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
otarta gałka muszkatołowa
cukier,pieprz do smaku
twaróg 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik nadwiślański

Ser przetrzeć przez sito, a następnie utrzeć lub zmiksować z żółtkami, 1 łyżką masła i śmietaną, wymieszać z kaszą manną i żółtym serem. Szpinak wyłożyć na cedzak, przelać wrzątkiem, dobrze odcisnąć i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać do masy serowej i doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 30-40 minut. Zapiekankę wyłożyć na talerz i pokroić jak tort. Można też posypać ją przyrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.06.2011 10:10
no no, ze szpinakiem! bardzo oryginalne i pyszne
Barbara/zuza22_85 06.04.2011 19:18
zgadza sie
lucyna15
lucyna15 05.07.2010 10:26
super do kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak