Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z ciecierzycą, suszonymi grzybami i śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kapusta na ciepło z grzybami to danie, które kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W tej wersji wzbogacona jest o ciecierzycę i suszone śliwki. To doskonały pomysł na przepyszny dodatek do uroczystego obiadu (i nie tylko!)

Składniki:

marchew 1 sztuka
cieciorka 1 puszka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 7 sztuka
Przyprawa do potraw Kucharek do smaku
śliwki suszone 2 garść
grzyby suszone 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
fasola 0,5 puszka
Ziele angielskie całe Prymat 7 sztuka
kapusta kwaszona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z ciecierzycą, suszonymi grzybami i śliwkami

  • aromatyczna kapusta z ciecierzycą, suszonymi grzybami i śliwkami
  • tradycyjne danie wigilijne
  • wspaniały dodatek do uroczystego obiadu

Śliwki i grzyby wcześniej namoczyć w wodzie (ok 1 godzinę)

Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, znów zalać świeżą wodą i zagotować. Przełożyć na mały ogień.

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty, wrzucić przyprawy (gorczycę, ziele angielskie, pieprz).Gotować do miękkości kapusty.

Śliwki przekroić na pół, grzyby drobno pokroić (tego nie musicie robić, jeśli lubicie duże kawałki grzybków). Wrzucić do kapusty.

Cieciorkę i czerwoną fasolę wrzucić na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, wymieszać z kapustą.

Gotować na wolnym ogniu jeszcze pół godziny.

Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 24.12.2011 11:24
ciekawe
Ewa104 23.12.2011 12:21
Świetnie się zapowiada!
agnieszka137 22.12.2011 22:48
super kapucha!
Emilia22 22.12.2011 17:19
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak