Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowe murzynki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1.25 szklanki
kakao 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
margaryna 30 dag
DODATKOWO:
lukier
polewa czekoladowa
kolorowe posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowe murzynki

Margarynę schłodzić i zimną pokroić w kostkę oraz posiekać z cukrem, mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodać do margaryny razem z solą i jajkami, zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce tak 2-3 godz. Stolnicę i wałek lekko podsypać mąką i cienko rozwałkować ciasto, kieliszkiem lub małą foremką- kółeczkiem wyciąć krążki i ułożyć na blaszce, nie trzeba zostawiać dużych odstępów bo ciastka nie rosną bardzo. Piec w temp.180 kilka minut, wystudzić. Zimne ciastka smarować marmoladą i sklejać po dwa, górę ciastek polać polewą lub lukrem i dowolnie udekorować. Ciastka najlepiej smakują po kilku dniach są malutkie i ładne, jeśli zapakujemy je odpowiednio to nadają się nawet na prezent bo przypominają czekoladki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 14.02.2012 15:06
Murzyńskie cudeńka:):)
Agnieszka_B 30.12.2011 20:54
Ślicznie wyglądają:)
Monika111 22.12.2011 08:46
dla mnie bomba! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak