Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurze udka duszone w śmietanie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurze udko 4 sztuki
cebula 2 sztuki
śmietana UHT 36-procentowa 1 szklanka
mąka 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
rosół z kury Kucharek 1 kostka
sok z cytryny 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat - -
natka pietruszki 1 łyżeczka
przyprawa do potraw 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurze udka duszone w śmietanie

Udka umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą KUCHAREK i imbirem. Obsmażyć na maśle i przełożyć do garnka. Cebulę obrać, pokroić, zrumienić na tłuszczu po obsmażeniu kurczaka i włożyć do garnka z mięsem. Przygotować rosół, wlać do mięsa i dusić 35 min. na małym ogniu. Pod koniec duszenia, gdy sos znacznie odparuje wlać śmietanę wymieszaną z mąką i gotować jeszcze 3 min. stale mieszając. Przed podaniem posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 09.02.2011 16:48
w śmietanie jeszcze udek nie dusiłem
Barbara55 05.10.2010 15:43
zgadzam się
Patrycja40 23.06.2010 12:01
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak