Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z mięsa baraniego z pigwą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso baranie bez kości 1 kg
pigwa 1/2 kg
wino czerwone wytrawne 2 szkl
kostka rosołowa 1 szt
cebula 3 szt
masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
imbir do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
cukier do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z mięsa baraniego z pigwą

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i imbirem, wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. W rondelku rozgrzać oliwę, włożyć mięso i szybko obsmażyć. Pod koniec dodać drobno posiekaną cebulę i ciągle mieszając chwilę smażyć na wolnym ogniu. Następnie wlać wino, 1 szkl wody, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem około 20 minut. Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, dodać do mięsa i dusić do miękkości (około 30-40 minut) Z masła i mąki zrobić zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem, cukrem, przyprawą maggi i gałką muszkatołową. Podawać z ryżem lub z makaronem posypane natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 06.03.2014 09:34
smaczny gulasz
Stenka 06.01.2014 13:24
Ciekawy ten dodatek pigwy
kate.500 21.12.2013 13:43
ciekawe polaczenie
IlonaAlbertos 11.05.2013 21:35
Takiego nie jadłam.
mirosława4 21.01.2012 21:05
fajny przepis warty wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak