Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z karpia w tymiankowym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z cytryny 3 łyżki
mąka pszenna 1 szkl
mleko 4-5 łyżek
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 2 łyżki
olej do smażenia
tymianek 4 (mielony)
karp 1 filety

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z karpia w tymiankowym cieście

Filety z ryby umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć odrobiną tymianku, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Do miski wsypać przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wlać mleko, żółtko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać sztywno ubitą pianę z białka, tymianek, sól i pieprz, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowane filety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Podawać z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.08.2013 18:29
Musi być smaczny.
olkaaa 15.12.2012 12:27
chętnie spróbuję
Natalia/tubisiek 23.09.2012 16:47
nie próbowałam jeszcze takiego sosu a wydaje się być smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak