Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jagody 30 dag
mleko 1 szklanka
mąka 1/2 kg
jajko 1
margaryna 4 łyżki
drożdże 5 dag
cukier 5 łyżek
cukier puder
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Jagody bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie dosypać do nich cukier( jedną łyżkę cukru odstawić) i dokładnie wymieszać. Drożdże rozdrobnić, a następnie dodać do nich jedną szklankę mleka i jedną łyżkę cukru. Drożdże z mlekiem odstawić na chwilę, aż wyrosną. Kiedy drożdże urosną należy dodać do nich mąkę. Margarynę roztopić na ogniu i ostudzić, a potem dodać do masy z drożdży. Do masy wbić również jajko oraz dodać szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, żeby ciasto wyrosło. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na mniejsze części, a z każdej części uformować okrągłe kuleczki. W środku każdej bułeczki ma znaleźć się nadzienie jagodowe. Formę obłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać na niej bułeczki. Jagodzianki należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone jagodzianki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 29.02.2012 19:11
uwielbiam
Juleczka20 05.01.2012 11:03
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak