Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki cytrynowo limonkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 15 dag
cukier 5 dag
margaryna 7,5 dag
żółtko jajek 2 sztuki
mleko skondensowane 3/4 szklanki
sok z limonki 1
sok z cytryny 0,5
skórka cytrynowa 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki cytrynowo limonkowe

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem, następnie dodać przesiany cukier puder i żółtka, szybko i dokładnie zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut.
Foremki do babeczek wyłożyć kruchym ciastem, piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 minut w temp 160 stopni.
Krok 1 - Kruche babeczki cytrynowo limonkowe foto
2
Mleko wymieszać z sokiem cytrynowym, limonkowym oraz skórką z cytryny.
Gotowe wystudzić, wyłożyć z foremek, napełnić masą cytrynową. Schłodzić w lodówce ok 1h.
Krok 2 - Kruche babeczki cytrynowo limonkowe foto
3
Ubić śmietankę z cukrem i śmietan fixem.. Górę babeczek udekorować bitą śmietaną i plasterkiem limonki.
Krok 3 - Kruche babeczki cytrynowo limonkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 24.08.2012 10:29
wyglądają zjawiskowo :)
angelika14 03.07.2012 10:46
Na pewno wypróbuję :)
Agnik 12.02.2012 14:22
rewelacja
Jarlin 21.12.2011 22:40
super !
Agnieszka_B 21.12.2011 21:12
Zapowiadają się przepysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak