Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czerwona sałata z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwona sałata 1
ogórek konserwowy 1
pomidory 2
papryka żółta 1
groszek 1 puszka
pieprz
sól
jogurt naturalny 1/2 szklanki
cytryna 1/2
mak 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: czerwona sałata z makiem

Z połówki cytryny wycisnąć sok. Do jogurtu naturalnego dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny, dwie łyżeczki maku i dobrze wymieszać. Przygotowany sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą według własnego uznania i dokładnie wymieszać. Liście czerwonej sałaty dokładnie umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórek konserwowy obrać, umyć i również pokroić w kostkę. zielony groszek z puszki dobrze odcedzić. Paprykę żółtą umyć, wyciąć gniazdo nasionek i pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą w miseczce, a następnie zalać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec sałatkę można jeszcze doprawić pieprzem i solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owocówka 29.02.2012 08:44
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak