Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 4
cukier 2 łyżki
cukier puder 1/4 szklanki
śmietana 1,5 szklanki
cukier 2 łyżki
truskawki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
czekolada 1/3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem

Do śmietany dodać cukier wanilinowy, a następnie zagotować i odstawić, żeby wystygła. Żółtka oraz 1/4 szklanki cukru pudru i zwykły cukier ubić ze sobą bardzo dokładnie na jednolitą masę. Do masy z żółtek dodać ugotowaną wcześniej i ostudzoną śmietaną. Krem wlać do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanego do temperatury 100 stopni przez około 30 minut. Upieczony krem ostudzić, a następnie włożyć do lodówki na około jedną godzinę. 1/3 tabliczki czekolady roztopić w tzn. kąpieli wodnej, a następnie delikatnie polać nią upieczony krem. W następnej kolejności deser posypać jeszcze kilkoma kostkami czekolady. Później deser przyozdobić jeszcze bitą śmietaną. Truskawki umyć, oderwać ogonki i przyozdobić nimi krem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 31.01.2012 08:15
super
kriso 24.12.2011 21:25
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak