Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafiorowa zupa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1
marchewka 1
woda 1 litr
seler 1/2
cebula 1
kostka rosołowa 2
ząbek czosnku 150
śmietana 1 małe opakowanie
natka pietruszki
margaryna 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowa zupa

Kalafior bardzo dokładnie oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze części. Podzielony kalafior posypać przyprawami: pieprzem oraz solą. W jednym litrze wody rozpuścić dwie kostki rosołowe. Seler oraz marchewkę obrać, umyć i pokroić na kostkę. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, aby nie szczypała w oczy i pokroić na bardzo drobno kostkę. Pokrojona cebulę podsmażyć na rozgrzanej margarynie, na patelni. Do wywaru dodać kalafior, pokrojony seler i marchewkę oraz podsmażoną na patelni cebulę. Ząbek czosnku obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać do gotującej się zupy. Zupę gotować, aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić jeszcze do smaku pieprzem oraz solą, a następnie zagęścić śmietaną. Natkę pietruszki umyć, pokroić i dodać do zupy kalafiorowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 24.01.2012 10:22
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak