Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z porem i kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 2
pierś z kurczaka 1
cebula 1
twaróg 2 łyżki
jajko 2
natka pietruszki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z porem i kurczakiem

Pierś z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.Pokrojonego kurczaka należy podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Por oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Pokrojony por ( białe części) zalać wrzątkiem i odstawić, żeby warzywo zmiękło. Następnie por odcedzić. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i drobno pokroić. W naczyniu żaroodpornym poukładać pierś z kurczaka, por, oraz cebulę. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka roztrzepać i dodać do piany z białek. Do piany dodać również rozdrobniony łyżką twaróg i doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Do sosu dodać umytą i pokrojoną natkę pietruszki. Sos bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ułożone mięso oraz warzywa w naczyniu żaroodpornym zalać zrobionym sosem i całość piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25- 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 20.01.2012 21:25
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak