Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z delicjami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 KOSTKA
mleko 0,5 L
mąka 2 ŁYŻECZKI
mąka ziemniaczana 2 lyżeczki
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy
spirytus 1 kieliszek
jajko 6 szt.
cukier 6 łyżek
mąka 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
galaretka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z delicjami

BISZKOPTY: 6 białka ubic z 6 łyżki cukru. Gdy powstanie puszysta, gęsta piana, dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach. Następnie 6 łyżki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto przelać na brytfannę wysmarowaną masłem i upiec biszkopt. Piec 25 minut w 180 st. Biszkopt przekroić na pół. Przygotować galaretkę i odstawić do stężenia.
MASA: Z pół litra mleka odlać trochę, większą część zagotować, a do mniejszej dać: mąki, jajko i cukier oraz cukier wanilinowy i rozpuścić. Gdy mleko będzie się gotować wlać rozpuszczone w mleku składniki i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do zimna. Gdy będzie budyń zimny, Kasię utrzeć, i dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać kieliszek spirytusu. Tak powstanie nam wspaniała masa. Jeden z biszkoptów przełożyć połową masy. Na masę dać obok siebie jedna koło drugiej ciasta delicje. Następnie przełożyć odrobiną masy. Zabezpieczyć ciasto na około i wylać na to lekko tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie na galaretkę wyłożyć trochę pozostałej masy i dać na to drugi biszkopt.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak