Sposób przygotowania

BISZKOPTY: 6 białka ubic z 6 łyżki cukru. Gdy powstanie puszysta, gęsta piana, dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach. Następnie 6 łyżki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto przelać na brytfannę wysmarowaną masłem i upiec biszkopt. Piec 25 minut w 180 st. Biszkopt przekroić na pół. Przygotować galaretkę i odstawić do stężenia.
MASA: Z pół litra mleka odlać trochę, większą część zagotować, a do mniejszej dać: mąki, jajko i cukier oraz cukier wanilinowy i rozpuścić. Gdy mleko będzie się gotować wlać rozpuszczone w mleku składniki i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do zimna. Gdy będzie budyń zimny, Kasię utrzeć, i dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać kieliszek spirytusu. Tak powstanie nam wspaniała masa. Jeden z biszkoptów przełożyć połową masy. Na masę dać obok siebie jedna koło drugiej ciasta delicje. Następnie przełożyć odrobiną masy. Zabezpieczyć ciasto na około i wylać na to lekko tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie na galaretkę wyłożyć trochę pozostałej masy i dać na to drugi biszkopt.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !