Sposób przygotowania

Zaczynamy od podgrzania mleka wanilią, następnie rozpuszczamy w nim drożdże i wlewamy do dużej miski, łączymy z cukrem, jajkami i masłem, dokładnie mieszamy. Następnie na wierzch przesiewamy mąkę. Ma się utworzyć w miarę równa i gładka powierzchnia.Nie trzeba mieszać. Przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny. Przekładamy do foremek i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) około 35 minut. Można polukrować, polać czekoladą, posypać cukrem pudrem. Jeśli dodamy mniej cukru z powodzeniem zastąpi pieczywo na wigilijnym stole.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    bardzo fajne!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mati3

    interesujące:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !