Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z żurawiną

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mleko 3/4 szklanki
masło 20 dag
mąka 25 dag
drożdże 5 dag
cukier 8 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
skórka z cytryny 1 łyżka
żurawina 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z żurawiną

Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka po czym odstawić do wyrośnięcia.

Masło utrzeć na puszystą pianę, dodać do niej jaja i cukier. Masę dobrze wyrobić dodać do niej resztę mleka, mąkę, drożdże, żurawinę, szczyptę soli i skórkę cytrynową.

Wyrobione ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy* i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po czym piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 45 minut.

* Forma 15x30 cm.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 21.12.2011 16:10
świetna babka,z żurawiną nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak