Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ekspresowe pierniczki dla spóźnialskich

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
miód prawdziwy 0,5 szklanki
masło 250 g 0,5 kostki
jajko 2 średnie
cukier puder 0,5 szklanki
kakao 1 łyżka
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
goździki mielone 0,5 łyzeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 0,5 łyżeczki
mąka żytnia 1,5 razowa
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ekspresowe pierniczki dla spóźnialskich

Masło topimy z miodem na wolnym ogniu. Gdy chwilę przestygnie łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wykrawamy pojedyncze pierniczki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 7-10 minut. Z tej porcji wychodzi około 50 pierniczków.
Studzimy i dowolnie dekorujemy. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce, jeśli chcemy by były miękkie do puszki wkładamy kawałek jablka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.11.2014 22:20
fajne pierniczki
Anna133 30.11.2012 08:41
dziś mam zamiar zrobić i co przepis to inny :D
Dorian 07.06.2012 10:59
boskie
Magdalena67 20.12.2011 20:56
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak