Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciasto dyniowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier 15 dag
sok z cytryny 1 łyżka
Starta skórka cytrynowa 1 sztuka
cynamon 1/2 łyżeczki
miąższ z dyni 25 dag
alkohol 1 łyżka
lukier
cukier puder 5 dag
sok z cytryny 3-4 łyżki
Starta skórka cytrynowa odrobina
orzechy laskowe 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasto dyniowe

Kroki postępowania

1
Dynię zetrzeć na grubej tarce i odłożyć. Orzechy wymieszać z cynamonem. Tortownicę średnicy ok. 20 cm delikatnie natłuścić. Nagrzać piekarnik do 200°C.
Krok 1 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
2
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać 1-2 łyżki cukru i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puch, dodać sok z cytryny i i startą skórkę i jeszcze raz utrzeć.
Krok 2 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
3
Dodać orzechy z cynamonem i wymieszać delikatnie trzepaczką rózgową. Po orzechach dodać dynię, znów wymieszać i dodać alkohol.
Krok 3 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
4
Na sam koniec dodać 1/3 piany, wymieszać i dodać resztę. Gotowe ciasto przelać do formy i piec około 45-50 minut. Koniecznie sprawdzić patyczkiem.
Wyjąć ciasto z formy i odłożyć.
Krok 4 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
5
Cukier puder wsypać do miski, wlać sok z cytryny i ucierać 2-3 minuty końcówką miksera z płaską nasadką. W razie problemów z rozcieraniem dodać odrobinę soku z cytryny.
Krok 5 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
6
Rozsmarować na ciepłym jeszcze cieście i posypać startą skórka z cytryny.
Krok 6 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto
7
Wystudzić.
Pomyślałam sobie po czasie, że ciasto można by było przełożyć lekkim kremem cytrynowym. Ale to może kiedyś...
Krok 7 - Bezglutenowe ciasto dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 30.12.2013 08:27
Mam mikser polskiej znanej firmy na literę "Z". Nie wolno nam tu używać marek firm konkurencyjnych... Ale ta końcówka to standardowe wyposażenie tego miksera od wielu lat a nawet dekad, więc w związku z tym mogę i powiedzieć, że wieków ;). Moja pierwsza z lat 80 pasuje do obecnego sprzętu (nazbierało mi się ich kilka przez ten czas) - i nadal doskonale rozciera lukry. Płaski krążek, który nakłada się na jedno z mieszadeł do ucierania.
25.12.2013 21:32
A ja zupełnie z innej beczki.Zauważyłam że ma Pani końcówkę ucierającą do ucierania masy czy mogę się dowiedzieć jakiej firmy jest Pani mikser?
borgia 20.12.2011 18:20
Zastanawiałam się przez moment, czy nie dodać proszku do pieczenia, ale przez moment zwątpiłam... Teraz już wiem (telefon do odpowiedniej osoby), że w proszek jako proszek jest bezglutenowy, ale aby mieć pewność, że nie ma w nim śladowych ilości lepiej kupić specjalny. Alkohol dodany jest zamiast - powoduje spulchnianie ciasta. Tak kiedyś przeczytałam gdzieś. Co do cukru... pragnę zapewnić, że nie lubię jego nadmiaru i unikam. Być może mniejsza ilość nie zrobi krzywdy ciastu, ale proszę wziąć to na własną odpowiedzialność... :).
zielonamorelka 19.12.2011 23:07
fajne i można przemycic warzywo do dzieciecego menu:D ale wtedy bez alkoholu jednak bym zrobila i troche mneij cukru:D
Jarlin 19.12.2011 22:48
bardzo ciekawe :)
stokrotka 19.12.2011 22:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak