Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cycki Kurczaka w chrupkiej panierce z sosem czosnkowym.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Cycek kurczaka pojedynczy 1 szt
płatki kukurydziane 1 szklanka
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cycki Kurczaka w chrupkiej panierce z sosem czosnkowym.

Pojedynczy cycek z kurczaka myjemy, wycieramy do sucha, niecałe pół łyżeczki soli i pieprzu wcieramy dokładnie w cycek, potem kroimy cienkie plastry wzdłuż cycka.
Przygotowujemy panierkę: pół szklanki mleka, jedno jajko, 2 i pół łyżki mąki, szczypta proszku do pieczenia, szczypta soli, wszystko miksujemy na gęsto lejącą się masę. Płatki kukurydziane w odrębnej misce gnieciemy bardzo drobno. Moczymy każdy kawałek cycka w masie potem w chrupkach kukurydzianych i na małym ogniu opiekamy na rumiano ( uwaga bardzo szybko płatki się rumienią).
Sos czosnkowy : śmietana 16% lub 18 % ok 100 ml, 1/4 łyżeczki czosnku sproszkowanego, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz ok 3 cm startego zielonego ogórka plus łyżeczka majonezu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak