Sposób przygotowania

Pojedynczy cycek z kurczaka myjemy, wycieramy do sucha, niecałe pół łyżeczki soli i pieprzu wcieramy dokładnie w cycek, potem kroimy cienkie plastry wzdłuż cycka.
Przygotowujemy panierkę: pół szklanki mleka, jedno jajko, 2 i pół łyżki mąki, szczypta proszku do pieczenia, szczypta soli, wszystko miksujemy na gęsto lejącą się masę. Płatki kukurydziane w odrębnej misce gnieciemy bardzo drobno. Moczymy każdy kawałek cycka w masie potem w chrupkach kukurydzianych i na małym ogniu opiekamy na rumiano ( uwaga bardzo szybko płatki się rumienią).
Sos czosnkowy : śmietana 16% lub 18 % ok 100 ml, 1/4 łyżeczki czosnku sproszkowanego, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu oraz ok 3 cm startego zielonego ogórka plus łyżeczka majonezu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !