Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ptysiowe do zup

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło 6 dag
mąka 6 łyżek
jaja 3 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ptysiowe do zup

Zagotować wodę do wrzątku, dodać masło. Gdy się rozpuści wsypać przesianą mąkę, wymieszać dokładnie łyżką podgrzewając na wolnym ogniu do chwili aż ciasto zgęstnieje i stanie się szkliste. Odstawić z ognia, ucierać w dalszym ciągu, dodając po sztuce jaja, miksować. Powinno powstać puszyste ciasto. Zagotować wodę, osolić. Zwilżyć metalową łyżkę i formować niewielkie podłużne kluski. Gotować pod przkryciem 4 minuty. Ugotowane kluski odcedzać łyżką cedzakową. Podawać z zupą bezpośrednio po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak