Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola 1,5 szklanki
cebula 2 szt
Goździki całe Prymat 2 szt
mąka 1 łyżeczka
włoszczyzna 1 szt
kiełbasa 20 dag
olej 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
śmietana 2 łyżki
winogrona 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Przebraną i opłukaną fasolę namoczyć wieczorem w przegotowanej, przestudzonej wodzie. Następnego dnia włożyć do garnka z namoczoną fasolą cebulę naszpikowaną goździkami, oczyszczoną włoszczyznę i bez solenia na małym ogniu gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać, wyłożyć na rozgrzany olej, lekko podrumienić, wsypać mąkę, zamieszać, wlać wino, zagotować i odstawić, aby sos przestygł. Gdy fasola miękka wyjąć włoszczyznę, dodać pokrajaną w krążki kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze 1/2 godziny. Podając wlać śmietanę i zamieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak