Sposób przygotowania

Przebraną i opłukaną fasolę namoczyć wieczorem w przegotowanej, przestudzonej wodzie. Następnego dnia włożyć do garnka z namoczoną fasolą cebulę naszpikowaną goździkami, oczyszczoną włoszczyznę i bez solenia na małym ogniu gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać, wyłożyć na rozgrzany olej, lekko podrumienić, wsypać mąkę, zamieszać, wlać wino, zagotować i odstawić, aby sos przestygł. Gdy fasola miękka wyjąć włoszczyznę, dodać pokrajaną w krążki kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze 1/2 godziny. Podając wlać śmietanę i zamieszać.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !