Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding brzoskwiniowy z bezą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
mleko 2 szklanki
skórka cytrynowa 2 łyżki
sok z brzoskwiń 3 łyżki
masło 2 łyżki
mąka kukurydziana 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding brzoskwiniowy z bezą

Na bezę przygotowujemy trzy białka jaja kurzego oraz pół szklanki cukru pudru.

Przygotowujemy pudding: mąkę utrzeć z cukrem w rondlu. Do utartych składników wlać mleko, skórkę cytrynową, szczyptę soli, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać roztrzepane widelcem żółtka, masło, sok brzoskwiniowy i cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do kubków deserowych i lekko przestudzić.

Przygotować bezę: białka ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym nałożyć ją na przestudzone składniki. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż piana z białek się przyrumieni. Wtedy wszystko wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 09.01.2012 10:47
popieram rewelka
tomek18 20.12.2011 09:13
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak