Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knysze z kapustą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
mleko 1 szklanka
cukier 0.5 łyżeczki
drożdże 2 dkg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Knysze z kapustą

Farsz: 1 cebula, 50 dag kiszonej kapusty, 2 łyżki oleju, pieprz, 2-3 jaja na twardo, sól

1. Rozmieszać drożdże z łyżeczką letniego mleka, mąki i cukru. Z mąki, jajka, mleka i drożdży energicznie wyrobić ciasto (ok. 20 minut). Gdy pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Poszatkowaną kapustę ugotować w małej ilości wody. Miękką odsączyć i wycisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dusić po przykryciem ok. 15 minut. Ugotowane jajka posiekać.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 porcji. Rozwałkować je lub rozciągnąć na cienki kwadrat. Na środku ułożyć porcję posiekanego jajka, na nim kapustę. Złożyć,
jak chusteczkę, zaginając rogi do środka. Skleić brzegi. Na czubku przykleić (smarując białkiem) gwiazdkę wyciętą z ciasta. Knysze ułożyć na natłuszczonej blasze, zostawić w cieple do wyrośnięcia. Potem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Gdy się zarumienią, wyjąć, posmarować stopionym masłem i wstawić do piekarnika na kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 24.04.2015 07:33
z pewnością smaczne
Ania67 08.02.2013 22:03
świetne
ewaa 16.06.2012 22:51
brzmi apetycznie
Ela15 20.01.2012 14:13
pracochłonne, ale pewnie warto
KasiaK90 19.12.2011 09:35
jadłam kiedyś,ale dawno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak