Sposób przygotowania

Borowiki pokroić w plasterki (kilka odłożyć do dekoracji). Cebule obrać, posiekać. Seler obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać seler, podsmażyć. Dodać grzyby. Doprawić solą, pieprzem. Dusić razem pod przykryciem 10 minut. Wlać gorący bulion warzywny, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką. Wymieszać, chwilę pogotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Zupę wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z uszkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !