Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, opłukujemy i razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli jest dużo wody odlewamy ją i dodajemy mąkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcje masy ziemniaczanej i smażymy dość duże placki. Rumienimy z obydwu stron, przekładamy na papierowe ręczniki, odsączamy z tłuszczu a następnie przekładamy na talerz w wkładamy do ciepłego piekarnika żeby nie ostygły. Mięso wieprzowe /może być także drobiowe/ kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę. Chwilę razem podsmażamy a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, gorący bulion i dusimy do miękkości. Do śmietany wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy do sosu by go zagęścić. Doprawiamy do smaku. Porcje placków układamy na talerzach i polewamy sosem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    hmmm
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    takie połączenie jest też bardzo dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !