Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdzowe bułki z dżemem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
mleko 0,75 szklanka
drożdże 2 dag
jaja 2 szt
cukier kryształ 8 łyżek
cukier waniliowy 1 torebka
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowe bułki z dżemem

drożdże rozcieramy z łyżką cukry, dodajemy 2 czubate łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Jajko rozetrzeć z pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajko, pozostałe ciepłe mleko i wymieszać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, jak podwoi swoją objętość formować okrągłe placuszki, na środek kłaść ulubiony dżem (polecam z zielonych pomidorów) i sklejać. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem. Ułożyć na blaszce i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20-25 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 28.01.2014 11:14
rewelacja podoba mi sie
ajres 25.12.2012 22:27
dobre
ajres 25.12.2012 22:27
dobre
ajres 25.12.2012 22:27
dobre
jasiek 01.07.2012 19:52
ale dobrwe
Wiesława1 18.04.2012 10:36
pycha
KAROLA 05.02.2012 23:39
bardzo lubię takie drożdżówki
smile 02.02.2012 10:36
fajne te drożdżówki =)
Kas2 17.01.2012 17:58
jak ja lubię drożdżówki! pycha
Marta1986 07.01.2012 12:58
pycha
ziutula
ziutula 28.12.2011 23:36
po prostu pyszne do kawy na sniadanko drugie..
ewelinapac 28.12.2011 20:49
pyszne
iziona 20.12.2011 14:19
Nie ma to jak takie domowe, ja też często robię bo są smaczniejsze od kupionych i co ważne upieczenie jest tańsze od kupienia słodkiej bułki
Ela15 19.12.2011 10:19
uwielbiam
malcik111 19.12.2011 09:21
hihi mój mąz je gorące, z tej porcji wychodzi ok 14 sztuk , więc zazwyczaj około 7 sztuk zjada na samym wstępie:)
treonina 19.12.2011 08:19
mmm pycha, takie świeżutkie są zawsze najlepsze :-) i przyznam się że o ile normalnie mogłabym zjeść 1-2 sztuki, to jak są świeże i cieplutkie to mogę ich zjeść znacznie więcej!
caralajna 19.12.2011 08:14
pycha
Monika111 19.12.2011 07:26
Choć jedną bym zjadła na śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak