Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dynia na słodko

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1/2 kg.
cukier 1 szkl.
mleko 2/3 szkl.
masło 4 łyżki
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 30%
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 5 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: dynia na słodko

z dyni usunąć pestki białe włókna i skórkę,miąższ pokroić w małą kostkę włożyć do garnka najlepiej z grubym dnem dodać cukier,mleko i masło wymieszać i dusić na małym ogniu mieszając aż powstanie gęsta masa,zdjąć z ognia,do masy dodać posiekane orzechy i migdały,imbir,skórkę cytrynową,gałkę muszkatołową dokładnie wymieszać wyłożyć masę do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku w temp.190st.ok.15min.podawać na gorąco lub zimno z ubitą śmietaną na sztywno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 11.12.2013 09:18
fajny przepis
Wafelek2601 08.11.2012 09:04
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak