Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 30 dag
drożdże 2 dag
cukier 1 szklanka
sól 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuki
DODATKOWO:
białko 2 sztuki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka drożdżowe

Przesiać mąkę(najlepiej od razu na stolnicę), dodać cukier i sól, wymieszać na sucho, dodać rozkruszone drożdże, żółtka jajek i pokrojone w kostkę masło, szybko zagnieść ciasto jak na kruche ciasteczka. Ciasto owinąć w ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie na 30 min, po tym czasie wyjąc ciasto z wody, odwinąć ściereczkę i osuszyć ciasto przy pomocy papierowego ręcznika. Stolnicę i wałek delikatnie podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 cm, wyciąć szklanką ciasteczka i ułożyć na suchej blaszce. Białka jajek do spienienia z cukrem i posmarować nimi ciasteczka, połowę posypać wiórkami kokosowymi, a resztę makiem. Piec w temp.190 st 10-15 min do zrumienienia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 17.01.2012 19:47
Piękne:) i z pewnością bardzo smaczne:):)
Agnieszka_B 20.12.2011 14:41
Wypieki drożdżowe należą do moich ulubionych:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak