Sposób przygotowania

Przesiać mąkę(najlepiej od razu na stolnicę), dodać cukier i sól, wymieszać na sucho, dodać rozkruszone drożdże, żółtka jajek i pokrojone w kostkę masło, szybko zagnieść ciasto jak na kruche ciasteczka. Ciasto owinąć w ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie na 30 min, po tym czasie wyjąc ciasto z wody, odwinąć ściereczkę i osuszyć ciasto przy pomocy papierowego ręcznika. Stolnicę i wałek delikatnie podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 cm, wyciąć szklanką ciasteczka i ułożyć na suchej blaszce. Białka jajek do spienienia z cukrem i posmarować nimi ciasteczka, połowę posypać wiórkami kokosowymi, a resztę makiem. Piec w temp.190 st 10-15 min do zrumienienia

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wypieki drożdżowe należą do moich ulubionych:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Piękne:) i z pewnością bardzo smaczne:):)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !