Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięciutkie pierniczki w czekoladzie.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy płynny 35 dag
masło 250 g 1 kostka
cukier 25 dag
jajko 5 szt
mąka tortowa 1 kg
cynamon Prymat 1,5 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka
czekolada gorzka 30 dag
olej 5 łyżek
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutkie pierniczki w czekoladzie.

Przepis dostałam od koleżanki.Po spróbowaniu tych pierniczków nie będę robić żadnych innych.Te są na prawdę idealne i cały czas są mięciutkie. Mikserem utrzeć masło z miodem,cukrem .Wbić jajka .Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodawać stopniowo i cały czas miksować końcówkami spiralnymi miksera.Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia rwać po kawałku ciasta.Stolnicę podsypywać mąką i wałkować dość grube placki (minimum ok.0,5 cm.Foremkami wykrawać pierniczki i luźno układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Ciastka w trakcie pieczenia urosną. Pieczemy je przez ok.8 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Wyjąć z piekarnika i chwilę pozostawić na blasze, po czym przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.Otrzymamy ok.80-100 pierniczków, w zależności od wielkości foremek. Do czasu spożycia przechowywać zamknięte w pojemniku lub słoju.Ozdabiać najlepiej dzień lub kilka godzin przed podaniem, żeby czekolada ich nie posklejała. Na polewę w małym garnuszku włożyć pokruszone czekolady i wlać olej.Wstawić do większego garnka z gorącą wodą i na małym ogniu podgrzewać,aż czekolada się stopi i połączy z olejem.Polewać pierniczki z wierzchu lub zanurzać całe w czekoladzie. Dekorować dowolnie.Ja pierniki w kształcie choinek dekorowałam kolorowymi kandyzowanymi skórkami i owocami , tak by stworzyć imitację bombek.Dachy domków,drzwi i okna posypywałam wiórkami kokosowymi na kształt śniegu.Kwiatki obsypywałam dookoła kolorową okrągłą posypką. Dzwoneczki natomiast ozdobiłam krokantem orzechowym i kolorową posypką. Schłodziłam pierniki w lodówce, zapakowałam w grubą folię wraz z innym ciasteczkami (kruchymi czekoladowymi spiralkami i kruchymi ciasteczkami) i ozdobiłam kolorowymi wstążkami,ręcznie zrobionym karnecikiem i gwiazdką ze słomy. Takie świąteczne prezenciki córka dziś będzie sprzedawać na corocznym jarmarku adwentowym wraz ze swoją klasą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 20.06.2012 11:07
Piękne i pewno smakowite te pierniczki
caralajna 15.01.2012 22:47
bardzo ładne, można zapakować na prezent :)
anna186 26.12.2011 14:40
fajne
maria20 19.12.2011 21:02
smaczne
Ewa104 19.12.2011 15:25
Misiu, do świąt chyba zabraknie.Zostało 6 sztuk, więc jak się pospieszysz to jeszcze skosztujesz.A że w święta jest wiele smakołyków to teraz lepiej się podelektować.
agnsto 19.12.2011 11:30
wyglada pysznie ;-)) u mnie w domu zniknely by od razu ;-))
misia53 18.12.2011 19:27
Mogłabym pod choinką znależć takie pierniczki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak