Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z suszonymi śliwkami i morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
masło 15 dag
gęsta śmietana 1 łyżka
jajko 3 szt
wiórka kokosowe 2 łyżki
cukier puder 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
rum 3 łyżki
suszone śliwki 30 dag
morele 10 dag
rodzynki 10 dag
budyń wiśniowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z suszonymi śliwkami i morelami

Bakalie zamoczyć w rumie, Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z połową proszku do pieczenia i dokładnie posiekać z masłem. Następnie dodać 3 żółtka, wiórki kokosowe, śmietanę, 1 łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć na 1/2 godziny do zamrażarki. Białka z pozostałym cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, dodać budyń, pozostały proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do przygotowanej formy, wyłożyć pokrojone bakalie, zalać ciastem z budyniem. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.08.2012 14:05
Takie tarty to ja lubię.
Iwona51
Iwona51 05.01.2012 12:14
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak