Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Por w schabie :)

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 70 dag
por (biała część) 1 sztuka
białe wino 1/2 szklanki
cebula biała 1 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej z pestek winogron 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Por w schabie :)

Jest to danie naprawdę wykwintne w smaku.

Dzień wcześniej marynuje schab. Mieszam biały pieprz ze słodką papryką, łyżką rozmarynu i solą do smaku. Nacieram dokładnie mięso. Ząbki czosnku kroje na trzy części każdy i nadziewam mięso.Wkładam do lodówki na noc.

Następnego dnia gdy przystępujemy do sporządzenia dania piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron ( użyłam go gdyż ma delikatny smak). Białą część pora kroimy w talarki przecinamy schab w środku i nadziewamy porem. Mięso wkładamy do naczynia , zalewamy około 2 łyżkami oleju z pestek winogron ( lub innego) i wkładamy do piekarnika :)

W tym czasie cebulę kroimy w drobne talarki. Po 10 minutach wyciągamy schab i zalewamy 1/4 szklanki wody. Wkładamy z powrotem. Po kolejnych 20 minutach wyciągamy schab i polewamy 1/2 przygotowanego wina. Pieczeń okładamy cebulą i wkładamy z powrotem do piekarnika na godzinę. Ważne jest aby co jakiś czas zalać mięso wytworzonym sosem.

15 minut przed końcem pieczenia wylewamy z naczynia żaroodpornego wytworzony sos wraz z cebulą i wlewamy do małego garnka w celu sporządzenia sosu. Pieczeń pieczę się nam w piekarniku a my podgrzewamy sos w garnku i dolewamy resztę wina. Wsypujemy zioła prowansalskie i łyżeczkę rozmarynu. Ucieramy cebulę na sos.

Pieczeń podaje z ziemniakami gotowanymi na parze oraz surówką z selera i jabłek :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 29.12.2011 12:07
smakowicie wygląda
Ewa95 19.12.2011 09:56
fajny
puellae90 18.12.2011 18:02
ciekawy przepis
Lotar 18.12.2011 17:34
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak