Sposób przygotowania

Jest to danie naprawdę wykwintne w smaku.

Dzień wcześniej marynuje schab. Mieszam biały pieprz ze słodką papryką, łyżką rozmarynu i solą do smaku. Nacieram dokładnie mięso. Ząbki czosnku kroje na trzy części każdy i nadziewam mięso.Wkładam do lodówki na noc.

Następnego dnia gdy przystępujemy do sporządzenia dania piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron ( użyłam go gdyż ma delikatny smak). Białą część pora kroimy w talarki przecinamy schab w środku i nadziewamy porem. Mięso wkładamy do naczynia , zalewamy około 2 łyżkami oleju z pestek winogron ( lub innego) i wkładamy do piekarnika :)

W tym czasie cebulę kroimy w drobne talarki. Po 10 minutach wyciągamy schab i zalewamy 1/4 szklanki wody. Wkładamy z powrotem. Po kolejnych 20 minutach wyciągamy schab i polewamy 1/2 przygotowanego wina. Pieczeń okładamy cebulą i wkładamy z powrotem do piekarnika na godzinę. Ważne jest aby co jakiś czas zalać mięso wytworzonym sosem.

15 minut przed końcem pieczenia wylewamy z naczynia żaroodpornego wytworzony sos wraz z cebulą i wlewamy do małego garnka w celu sporządzenia sosu. Pieczeń pieczę się nam w piekarniku a my podgrzewamy sos w garnku i dolewamy resztę wina. Wsypujemy zioła prowansalskie i łyżeczkę rozmarynu. Ucieramy cebulę na sos.

Pieczeń podaje z ziemniakami gotowanymi na parze oraz surówką z selera i jabłek :)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    ciekawy przepis :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    puellae90

    ciekawy przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    fajny
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    smakowicie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !