Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chlebek domowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 10 dag
cukier 0.5 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
mak
zaczyn żytni 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chlebek domowy

Kroki postępowania

1
Na wstępie mówie, że wszystkie składniki zostały podane w przybliżeniu. Chelebk był robiony pierwszy raz, metodą prób i błędów - stopniowo dodawałam mąkę, dolewałam wodę, stąd trudno określić dokładne ilości składników. na zaczyn nie pojadę przepisu, ponieważ dostałam go z piekarni. Na prezentowanym zdjeciu widać przygotowany zaczyn żytni
Krok 1 - Pszenny chlebek domowy foto
2
Drożdze rozpuszczamy z cukrem, następnie wlewamy do nich mleko, dodajemy zaczyn oraz 10 łyżek mąki pszennej - dokładnie zagniatamy i odkładamy na godzine w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pszenny chlebek domowy foto
3
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz stopniowo dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto o odpowiedniej konsystencji to takie, które nie klei się do rąk - w razie potrzeby dodajemy maki. Ciasto dzielimy na 2 częsci i wkładamy do 2 wąskich blaszek - ostawiamy na 1,5-2h do wyrośnięcia
Krok 3 - Pszenny chlebek domowy foto
4
W chwili kiedy chlebek już wyrośnie, smarujemy go lekko wodą i posypujemy ziarnem maku. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180* i pieczemy 60 minut.
Krok 4 - Pszenny chlebek domowy foto
5
Chleb po upieczeniu wyciągamy z blaszek i gorący smarujemy pędzelkiem wodą - aby skórka nie pękała podczas krojenia. Po calkowitym wystygnięciu chleb dopiero można kroić
Krok 5 - Pszenny chlebek domowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 12.09.2013 07:19
smak nie porównywalny z żadnym innym
krystyna330 11.09.2013 08:45
Palce lizać
Mysiunia 20.12.2011 08:25
nie wiem czy można takowy kupić, ale warto spytać w piekarni. Mój tata pracował dawniej jako piekarz stąd też przynosi czasem z piekarni drożdże i zaczyn (za darmo, po znajomości).
Anna146 20.12.2011 07:27
gdzie mogę kupić zaczyn żytni?
Sroczka 19.12.2011 16:18
poproszę kromeczkę
Beatris 19.12.2011 16:07
Bardzo lubię domowe pieczywo.
BernadettaP 19.12.2011 07:24
Pyszności, zwłaszcza na ciepło ze świeżym masełkiem :)
Jarlin 18.12.2011 18:12
pyszny chlebek !
Agnieszka_B 18.12.2011 14:59
Uwielbiam domowe wypieki... A takiego chlebka bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak