Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z nutą pomarańczy.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt
sól 1 płaska łyzka
majeranek 1 łyzka
czosnek 3 ząbki
pomarańcza 2 szt
jabłka 2 szt
gruszki 2 szt
miód 1 łyżka
sos sojowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z nutą pomarańczy.

Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,dodać sól i majeranek - wymieszać i natrzeć kaczkę.Odstawić na kilka godzin albo na całą noc do lodówki.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem z jednej otrzeć skórkę i wycisnąć sok.Drugą pamarańczę podzielic na pół.Jabłka i gruszki umyć,podzielic na części,dodać 1/2 pokrojonej pomarańczy posypać owoce lekko majerankiem i solą i nadziać kaczkę.
Kaczkę włożyc do piekarnika i piec.Przygotować sos:sok z pomarańczy wymieszać z miodem i sosaem sojowym,dodać otartą skórkę - wymieszać.Po 1 godzinie pieczenia kaczke posmarować sosem i piec do miękkości.Kaczuche pieczemy w zależności od jej wielkości ok.2 -2,5 godziny.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 19.10.2013 15:20
pyszne miesko
Ada-Gaba 08.05.2013 07:09
wygląda apetycznie
barbara11561 02.03.2013 00:37
wyśmienity obiadek:)
Motorek 07.02.2013 10:23
extra obiadek i pięknie podany
caralajna 12.11.2012 07:31
wygląda wspaniale
agnieszkalider 25.10.2012 08:32
Rewelacyjny przepis!
ben-ka 04.04.2012 22:49
Ja Ewelino uwielbiam kaczki,pomimo tego wstrętnego cholesterolu.
Ewelina38 03.04.2012 14:52
rewelacyjne jedzonko, a ja mam tylko marnego kurczaka w lodówce, ale kaczka koniecznie do kupienia w najbliższym czasie
alaaa 20.01.2012 12:38
Wygląda znakomicie,taka złociutka,,
kasiaw 17.01.2012 10:57
super wygląda smakowicie
dorota20w 30.12.2011 10:50
wspaniałe danie
Justa32 29.12.2011 00:51
pysznie wygląda
Justyna Jussstiii 26.12.2011 17:33
super
jasiek 22.12.2011 14:37
ŚWIETNA KACZKA
IZABELA29 21.12.2011 08:27
dzisiaj kaczkę wyciągam i ją upiekę
IZABELA29 20.12.2011 08:34
mam kaczkę zamrożoną ale taka swojska wiec kiedyś musi być zjedzona
ben-ka 19.12.2011 10:18
Misiu ja wszystko piekę w naczyniu żaroodpornym z pokrywą:)
misia53 19.12.2011 00:20
Beniu , pieczeszodkrytą , czy w rękawie?
anemon 18.12.2011 22:21
Dziękuje ben-ka za odpowiedź, jak tylko kupię kaczkę upiękę ją wg tego przepisu.
ben-ka 18.12.2011 18:58
Kaczkę piekę w tem,180-190 stopni ok.2 godzin - moja była duza,widać to po piersi i ważyła 2,30 kg ale są mniejsze ok.1,80 kg.
iziona 18.12.2011 18:28
Ja uwielbiam mięso z kaczki, a ta musi być obłednie pyszna:)
anemon 18.12.2011 17:48
Chyba też kupię kaczkę, Twój przepis mnie przekonuje. Nie mam doświadczenia z kaczką, napisz proszę, ile ważyła Twoja kaczka, bo pewnie od wagi zależy czas pieczenia, i w jakiej temperaturze ją piekłaś?
sylwia / sytofala 18.12.2011 13:54
moje ulubione połączenie kaczka i pomarańcza :)
fasola 18.12.2011 12:15
rewelacja, gratuluje tak pięknej potrawy
Mysiunia 18.12.2011 12:12
jaka piękna! a jaka smaczna być musi:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak