Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w jogurtowo- miętowej marynacie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka 4 szt
jogurt naturalny 125 g
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyzeczki
listki mięty 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w jogurtowo- miętowej marynacie

Filety lekko rozbijamy, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym i curry. Obtaczamy w jogurcie, dosypujemy rozgniecione listki mięty i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ja je usmażyłam na posmarowanej lekko olejem patelni grillowej, usunąwszy najpierw nadmiar marynaty. Smażyły się dłużej, niż zwykle mięso na patelni grillowej, bo marynata stanowiła warstwę izolacyjną – tak po ok. 10 minut z każdej strony. Po zdjęciu mięsa z patelni zdeglasowałam ją rosołem i wytworzył się sympatyczny sosik – polałam nim ryż, który był oczywistym dodatkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 22.04.2013 14:56
pyszny kurczaczek
ben-ka 30.07.2012 09:10
smacznie wygląda:)
Grażyna13 28.07.2012 09:59
Nie, nie przypala sie .
pacpaw 27.07.2012 23:23
jak smażysz to marynata nie przypala Ci się. Mi często na tej patelni grillowej
pacpaw 27.07.2012 23:23
wieki nie marynowałem w mlecznej marynacie
barbara11561 01.07.2012 11:07
świetny pomysł,z mięta nie robiłam jeszcze:)
Izabela28 04.01.2012 20:22
zapowiada się smakowicie:)
dorota20w 18.12.2011 17:34
pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak