Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 75 dkg
masło 2 kostki
cukier 22 dkg
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 20 dkg
jaja 6 sztuk
cytryna 5 sztuk
żółtko jajek 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa

Masło posiekać, dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem oraz żółtka. Zagnieść na gładką masę. Rozwałkować przełożyć do natłuszczonej formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, wstawić na godzinę do lodówki. Przykryć folią spożywczą, obciążyć fasolą i piec przez 15 minut w temp. 170 stopni, po tym czasie usunąć folię, piec kolejne 15 minut. Jaja ubić z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryn. Masę cytrynową przelać na upieczony spód. Piec jeszcze wszystko przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 20.12.2011 06:39
Świetny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak